|
کد مطلب: 76947
قطع درختان؛ رنجنامه منطقه حفاظت شده هلن در چهارمحال و بختياري
تاریخ انتشار : 1393/01/01 نمایش : 750
به گزارش سلام لردگان به نقل از ايرنا، منطقه حفاظت شده هلن با 40 هزار هکتار وسعت پس از سبزکوه دومين منطقه حفاظت شده چهار محال و بختياري است، که درمحدوده شهرستان هاي اردل، لردگان و کيار با فاصله تقريبي ??? کيلومتري از مرکز استان واقع شده که رودخانه هاي کارون و ارمند از ميان آن مي گذرد و چشمه هاي متعددي نيز داراست.
اين منطقه تنها منطقه حفاظت شده جنگلي است که 30 هزار هکتار آن پوشيده از جنگل است و گونه هاي جنگلي اين منطقه به طور عمده بلوط است.
تراکم پوشش گياهي و درختان جنگلي اين منطقه تا حدود چهار دهه پيش به حدي بود که کمتر کسي براي ورود به اين جنگل اقدام مي کرد، اما اينک براثر تجاوز و تخريب پوشش گياهي توسط عوامل انساني، بخش هايي ازجنگل هاي هلن در معرض تنک شدن و نابودي قرار دارد.
حفاظت و نگهداري ازاين منطقه که در سه شهرستان کيار، اردل و لردگان واقع شده تا قبل از سال 89 برعهده اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري قرار داشت اما از ابتداي سال 89 حفاظت از اين منطقه به اداره کل حفاظت محيط زيست استان محول شده است.
جمعي از اهالي ساکنان روستاهاي حاشيه اين منطقه حفاظت شده به خصوص در مناطق مشايخ درگفت وگو باگزارشگر ايرنا، نامناسب بودن وضعيت معيشت مردم و به خصوص جوانان را عامل گرايش به سمت زغال گيري از درختان بلوط اين منطقه عنوان کردند که باعث تخريب بخشي از درختان مناطق جنگلي هلن شده است.
يکي از اهالي روستاي مشايخ گفت: تعدادي از جوانان اين روستا و روستاهاي اطراف که به دليل وضعيت اقتصادي برخي واحدهاي صنعتي بيکار شده اند، هم اکنون به توليد زغال مشغولند.
?محمد رضا? افزود: تهيه زغال بلوط از زمان قطع درخت تا راه اندازي کوره زغال گيري و تهيه زغال حدود چهار هفته زمان مي برد و اين کار سود زيادي به همراه دارد.
يکي ديگر از اهالي روستاي مشايخ گفت: اهالي روستاهاي حاشيه جنگل هلن از زمان هاي گذشته کار زغال گيري از درختان بلوط را انجام مي دادند که تداوم اين کار باعث شده پوشش جنگلي منطقه تراکم گذشته را نداشته باشد.
?عليمردان? افزود: تامين معيشت ساکنان از طريق توانمندسازي خانواده ها، تامين امکانات، فرهنگ سازي و آگاه سازي اهالي روستا در خصوص زيان هاي قطع درختان و زغال گيري مي تواند در کاهش اين فعاليت اثر داشته باشد.
وي گفت: جنگل ثروت ملي است و اهالي روستا بايد بدانند که نبايد از اين ثروت ملي تنها براي منفعت خود استفاده کنند.
يک فعال محيط زيست در چهارمحال وبختياري گفت: منطقه حفاظت شده هلن يکي از مناطق بحراني از نظر وضعيت عرصه هاي جنگلي است.
?هومان خاکپور? افزود: هم اکنون زغال گيري و قطع درختان جنگلي مهمترين رنج اين منطقه است که کاهش و کنترل اين مسئله نياز به فرهنگ سازي و تامين نيازهاي معيشتي اهالي روستاهاي همجوار اين منطقه جنگلي را مي طلبد.
وي گفت: زغال گيري از درختان بلوط در مناطق زاگرس يکي از برنامه هاي دولت در قبل از انقلاب اسلامي بود که باعث شده اين فعاليت کماکان در ميان ساکنان حاشيه جنگل ها رواج داشته باشد و زغال گيري از مهم ترين مشاغل در اين مناطق است.
خاکپور اظهار داشت: هم اکنون زغال گيري در مناطق لردگان و مشايخ در استان چهارمحال وبختياري بيش ازساير مناطق است که اين مسئله ضرورت نظارت و بازرسي در اين مناطق را دوچندان مي کند.
وي گفت: منطقه حفاظت شده هلن از مناطق چهارگانه محيط زيست است که نياز به نظارت بيشتري در زمينه بررسي و کنترل عوامل تخريب دارد.
اين فعال زيست محيطي گفت: حضور فيزيکي ونظارت بيشتر گشت ها ويگان هاي حفاظت محيط زيست، دستگيري و برخورد با متخلفان و پيگيري دعاوي حقوقي از مهمترين راه هاي است که مي تواند زمينه کاهش تخلف را فراهم کند.
خاکپور گفت: هم اکنون آمار دقيقي از کوره هاي زغال گيري دراين منطقه وجود ندارد که اين امر نياز به پايش ميداني دارد اما ميزان کشفيات چوب و زغال توسط نيروي انتظامي و محيط بانان محيط زيست و منابع طبيعي نشان مي دهد که بحث زغال گيري رونق نگران کننده اي در اين منطقه دارد.
مديرکل حفاظت محيط زيست چهارمحال وبختياري نيز گفت: منطقه هلن به عنوان يکي از عرصه هاي حفاظت شده جنگلي است که هم اکنون با مشکل تخريب جنگل و زغال گيري و تصرف اراضي مواجه است.
?سعيد يوسف پور? افزود: شخم و شيار و کشت زيراسکوب، چراي مازاد بر ظرفيت دام و تخريب جنگل براي زغال گيري از ديگر مشکلات اين منطقه است.
وي گفت: هم اکنون باتوجه به مشکلات منطقه حفاظت شده هلن، نيروهاي حفاظت در اين منطقه مستقر، پاسگاه انتظامي در روستاي گل سفيد و پاسگاه محيط باني بره مرده نيز ايجاد شده و 40 پست سازماني نيز در منطقه لحاظ شده است.
يوسف پور افزود: ماه گذشته کشفيات زيادي در زمينه تخريب جنگل و توليد زغال در اين منطقه کشف و ضبط شد که در بازرسي ها از يک دستگاه وانت، 40کيسه زغال و از يک دستگاه کاميون 70 کيسه زغال کشف و ضبط شد.
وي از تشکيل پرونده متخلفان خبرداد وگفت: براي بازرسي و نظارت بيشتر دراين منطقه در سه نقطه اصلي منطقه مشايخ، ميانکوه با مرکزيت سرخون و روستاي سرتنگ مسن در شهرستان لردگان، نيروي يگان حفاظت محيط زيست مستقر مي شود تا ميزان تخريب جنگل به حداقل برسد.
وي کمبود اعتبار، امکانات و نيروي انساني را از مهمترين مشکلات موجود براي حفاظت از اين منطقه دانست .
مديرکل حفاظت محيط زيست استان گفت: گونه هاي گياهي اين منطقه گونه هاي جنگلي بلوط غرب، بنه، زالزالک، کيکم، افرا و در ارتفاعات منطقه نيز گونه هاي مرتعي گون، دافنه و گياهان دارويي وجود دارد.
يوسف پور افزود:گونه هاي جانوري اين منطقه نيز سنجاب ايراني، خرس قهوه اي و برخي پستانداران است.
به گزارش ايرنا، منطقه حفاظت شده هلن در فاصله 110 کيلومتري مرکز استان چهارمحال وبختياري در سه شهرستان اردل، کيار و لردگان واقع شده است.
|
|
|
|